Kultura i kuchnia japońska – a zwłaszcza sushi – czyli danie bazujące na specjalnym ryżu, zakwaszonym octem ryżowym – staje się w naszym kraju coraz bardziej popularne. W lawinowym wręcz tempie rośnie ilość barów sushi, a mistrzowie japońskiej kuchni (tzw. sushi-masterzy) organizują kursy, na których każdy, bez względu na doświadczenie, może posiąść tajniki przyrządzania tej wykwintnej potrawy.

Dość duża luką jest natomiast brak odpowiedniej wiedzy w Internecie. Oprócz paru amatorskich forów internetowych polscy internauci nie mieli dotychczas bazy wiedzy z której mogliby skorzystać idąc na sushi lub przyrządzając to danie w domu. Tę sytuację stara się zmienić nowy wortal – sushi-online.pltraktujący o sushi i kuchni japońskiej.

Czym jest sushi-online.pl? Przede wszystkim zbiorem przepisów, których już na starcie znalazło się w serwisie ponad 20. Co dalej? Dużo artykułów, które zawierają wiadomości o historii przysmaku, o sposobach jego przyrządzania, a nawet jedzenia.

Znajdziemy tu także wskazówki, które pomagają w zakupie składników (jeśli myśli się o zrobieniu sushi samodzielnie), bądź te, które są niezbędne przed wyjściem do sushi baru. Internauci otrzymają również zbiór filmów instruktażowych oraz bazę barów i restauracji sushi, uwzględniającą wszystkie miasta w Polsce.

Jedną z ważniejszych części serwisu jest forum dyskusyjne, w którym użytkownicy, niezależnie od doświadczenia, mogą dzielić się swoimi spostrzeżeniami i uwagami, doradzać sobie i chwalić przyrządzonymi przez siebie specjałami.

źródło: inf. pras.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *